Νεότερες Πολυκατοικίες

Θερμιδομετρητές

Η αυτονομία που παρέχει το μονοσωλήνιο σύστημα στις νεότερες πολυκατοικίες ανά διαμέρισμα, δεν μπορεί να συμβάλει σημαντικά ούτε στην εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά ούτε στη θερμική άνεση. Αυτό σημβαίνει γιατί συνήθως η μέτρηση της θερμικής ενέργειας που καταναλώνεται, και επομένως πληρώνεται, γίνεται με τους ωρομετρητές.

Γιατί όχι ωρομέτρησηarrow down

  • Οι ωρομετρητές καταγράφουν το χρόνο ζήτησης θέρμανσης και όχι τη θερμική ενέργεια που ζήτησε η συγκεκριμένη ιδιοκτησία με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν εσφαλμένα αποτελέσματα ως προς την κατανομή. Αντίθετα, οι θερμιδομετρητές (και οι κατανεμητές κόστους θέρμανσης με έμμεσο τρόπο) μετρούν επακριβώς τις καταναλωθείσες kWh.
  • Η ωρομέτρηση είναι ένα σύστημα διάτρητο σε παραβιάσεις και εντελώς ανασφαλές για την ορθότητα των μετρήσεών του, καθώς δεν συνδέεται η πραγματική κατανάλωση με την δαπάνη που καλείται ο καταναλωτής να πληρώσει. Ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) ΦΕΚ No. 407, 09/04/2010 Απόφαση Αριθμ. Δ6/Β/οικ. 5825 επιβάλλει χρήση θερμοστάτη για κάθε λειτουργικά ανεξάρτητο χώρο, δηλαδή ανά οριζόντια ιδιοκτησία, όπως επίσης επιβάλλει την χρήση θερμιδομετρητών ως το μοναδικά αποδεκτό δίκαιο σύστημα καταγραφής κατανάλωσης θερμικής ενέργειας για θέρμανση αλλά και Ζεστό Νερό Χρήσης. Ομοίως τεκμηριώθηκε και στις σχετικές οδηγίες Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΤΟΤΕΕ υπ’ αριθμ 20701-1,5.2.1).
  • Οι ωρομετρητές επικράτησαν στην αγορά για τον απλό λόγο ότι αποτελούν την φθηνότερη «λύση». Πιο σωστή είναι η έκφραση ότι οι ωρομετρητές «επιβλήθηκαν» στην αγορά από τους εργολάβους και κατασκευαστές λόγω της ασύγκριτα χαμηλής τιμής τους σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης με τη συνήθη τακτική του «βάλε το πιο φθηνό να τελειώνουμε…».
  • Οι ωρομετρητές όπως λέει και η λέξη «ωρο-μετρητές» είναι πολύ καλοί για να μετράνε απλά τις ώρες αλλά εντελώς ακατάλληλοι για να μετράνε θερμική ενέργεια. Αν ήταν έτσι, γιατί και η ΔΕΗ δεν χρησιμοποιεί ρολόγια για την μέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος; Πολύ απλά γιατί η μέτρηση οποιασδήποτε μορφής ενέργειας (ηλεκτρική, θερμική, κτλ) δεν είναι δυνατόν να μετρηθεί με τις ώρες. Σκεφτείτε να μοιραζόταν ανάμεσα στα διαμερίσματα της πολυκατοικίας η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τις ώρες που το κάθε διαμέρισμα θα είχε ανοιχτό το γενικό διακόπτη του διαμερίσματος. Όσο ακατανόητο και κουτό φαίνεται αυτό, άλλο τόσο είναι και η ωρομέτρηση στην ενέργεια θέρμανσης που παίρνει το κάθε διαμέρισμα. Η κεντρική θέρμανση καταναλώνει καύσιμο και όχι ώρες.

Ειδικότερα, η χρήση των ωρομετρητών δεν έχει νομοθετηθεί από τη πολιτεία, και δεν θα μπορούσε άλλωστε να νομοθετηθεί, λόγω ότι είναι ένα απόλυτα λανθασμένο σύστημα για την κατανομή δαπανών θέρμανσης. Οι ωρομετρητές είναι κυριολεκτικά μία Ελληνική «πατέντα» που δεν χρησιμοποιείται πουθενά παγκοσμίως! Δεν είναι υπερβολή ότι σύσσωμος ο τεχνικός κόσμος όταν ακούει ότι κατανέμονται οι δαπάνες θέρμανσης στην Ελλάδα με ωρομετρητές διακωμωδεί την διαδικασία και μάλιστα χρησιμοποιεί το γεγονός και ως ανέκδοτο! Συνοψίζοντας, οι ωρομετρητές δεν είναι σωστή, δίκαια και νόμιμη μέθοδος κατανομής δαπανών θέρμανσης. Αναφέρονται ενδεικτικά μερικοί επιπρόσθετοι λόγοι:

Προβλήματα ωρομετρητών που οδηγούν σε μη δίκαιη κατανομή δαπανών θέρμανσης:
1. Τα όργανα αυτά καταγράφουν ακόμα και όταν η θερμοκρασία προσαγωγής του νερού στα θερμαντικά σώματα είναι αρκετά χαμηλή και όπως γίνεται στην πραγματικότητα πολύ διαφορετική από όροφο σε όροφο. Ιδίως σε μία παλαιά εγκατάσταση είναι πολύ συχνό οι τελευταίοι όροφοι να μην θερμαίνονται το ίδιο με τους πρώτους ορόφους. Στην πραγματικότητα, διαφορετική θερμότητα παραλαμβάνει και καταναλώνει ο 1ος όροφος, στον οποίο η θερμοκρασία προσαγωγής θερμού νερού είναι 75°C και διαφορετική ο 5ος όροφος στον οποίο η θερμοκρασία μπορεί να φτάνει τους 65°C. Τα όργανα αυτά όμως χρεώνουν το ίδιο για όλους.

2. Αν κάποιος αντικαταστήσει μερικά θερμαντικά σώματα του διαμερίσματος του με μεγαλύτερα, που επίσης είναι μία κακιά συνήθεια «εν μέσω της νυκτός», ‘’κλέβει’’ τους υπολοίπους στα κοινόχρηστα, καθώς οι ωρομετρητές δεν μπορούν να καταγράψουν την διαφορά ενέργειας που απαιτεί αυτή η αλλαγή στο κύκλωμα θέρμανσης της εγκατάστασης.

3. Οι ωρομετρητές καταγράφουν ακόμα και όταν ακόμα ο λέβητας ξεκινά τη λειτουργία του, δηλ. και στην περίπτωση που είτε δεν περνάει καθόλου νερό από τα θερμαντικά σώματα είτε το νερό που περνάει είναι «χλιαρό» γύρω στους 40°C.

4. Εάν -ακούσια ή εκούσια- η ηλεκτροβαλβίδα ή η ηλεκτροβάνα ενός διαμερίσματος δεν κλείσει, λόγω παλαιότητας τού μηχανισμού, παρόλο που έχει δοθεί εντολή, τότε το διαμέρισμα αυτό θερμαίνεται σε βάρος όλης της πολυκατοικίας, καθώς ο ωρομετρητής δεν μπορεί να «δει» την καταναλωθείσα ενέργεια, αλλά μόνο την εντολή ότι έκλεισε η θέρμανση.

5. Και το σημαντικότερο, η ωρομέτρηση δεν δίνει τη δυνατότητα για εξοικονόμηση χρημάτων για τις δαπάνες θέρμανσης σε όποιο διαμέρισμα το επιθυμεί, με το κλείσιμο κάποιων σωμάτων ή με οποιαδήποτε ενεργειακή αναβάθμιση επιτελέσει που οδηγεί σε μείωση θερμικών απωλειών.

Όπως όμως γνωρίζουμε όλοι καλά, οποιοδήποτε αγαθό κοστίζει χρήματα, πόσο μάλλον τα έξοδα θέρμανσης που είναι σημαντικά και μάλιστα επαναλαμβανόμενα σε ετήσια βάση, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με αίολο σκεπτικό που έλαβε υπόψη του μόνο το κέρδος κάποιου εργολάβου κάποτε (κατά την κατασκευή της πολυκατοικίας). Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι ιδίως σε περιπτώσεις οικονομικής κρίσης οι διαμαρτυρίες, και οι προσφυγές στα δικαστήρια από διάφορους ενοικιαστές – ιδιοκτήτες δεν έχουν τελειωμό για ζητήματα κατανομής δαπανών θέρμανσης.

 
 
Πατήστε εδώ για να κλείσει το αναδυόμενο κείμενοarrow down
 

Θερμιδομετρητής

Ο τρόπος λειτουργίας της θερμιδομέτρησης στηρίζεται στην εγκατάσταση ενός θερμιδομετρητή γραμμής στον σωλήνα επαγωγής κάθε διαμερίσματος (γίνεται να μπει και στον σωλήνα προσαγωγής εάν είναι αναγκαίο, απλώς θα πρέπει να ρυθμιστεί καταλλήλως). Η αρχή της μέτρησης των καταναλισκόμενων θερμίδων βασίζεται στη μέτρηση της παροχής τού θερμαντικού μέσου και τις θερμοκρασίες προσαγωγής– επιστροφής στο θερμικό κύκλωμα (Q=m*cp*ΔΤ). Εφόσον οι θερμιδομετρητές είναι πιστοποιημένοι (DIN, ISO) και δεν χρησιμοποιούν μαγνήτες κατά τη μέτρηση, δεν παραβιάζονται και παρέχουν 100% ασφάλεια από κάθε προσπάθεια απάτης.

Τα πλεονεκτήματα από την χρήση θερμιδομετρητών είναι:

1. Οι θερμιδομετρητές μετράνε την πραγματική ενέργεια θέρμανσης που παίρνει το κάθε διαμέρισμα από τον κεντρικό λέβητα της πολυκατοικίας, και όχι τις ώρες που αυτό θερμαίνεται. Η ώρα δεν είναι μονάδα μέτρησης κατανάλωσης ενέργειας θέρμανσης, αλλά μονάδα μέτρησης χρόνου. Σκεφτείτε να μοιραζόταν ανάμεσα στα διαμερίσματα της πολυκατοικίας η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τις ώρες που το κάθε διαμέρισμα θα είχε ανοιχτό το γενικό διακόπτη του διαμερίσματος. Όσο ακατανόητο και κουτό φαίνεται αυτό, άλλο τόσο είναι και η ωρομέτρηση στην ενέργεια θέρμανσης που παίρνει το κάθε διαμέρισμα. Η κεντρική θέρμανση καταναλώνει καύσιμο και όχι ώρες.

2. Ουδέποτε θα υπάρξουν ξανά προβλήματα μη σωστής κατανομής των δαπανών λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης λόγω του τόπου λειτουργίας των ωρομετρητών, που είναι η αιτία πολλών διενέξεων και προστριβών μεταξύ των κατοίκων της πολυκατοικίας, είτε λόγω των βλαβών που παρουσιάζουν οι ηλεκτροβαλβίδες ή ηλεκτροβάννες (όταν κολλάνε ανοιχτές και το αντίστοιχο διαμέρισμα θερμαίνεται, ακούσια βέβαια, σε βάρος των κοινοχρήστων), είτε λόγω αντικατάστασης θερμαντικών σωμάτων.

3. Και το σημαντικότερο: Ο ιδιοκτήτης πλέον μπορεί να προχωρήσει σε ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού του (μεταφράζοντάς το και σε εξοικονομήση χρημάτων) και να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας:

- θωρακίζοντάς το ενεργειακά (πχ καινούργια κουφώματα),
- κλείνοντας κάποια σωμάτα ή κάποια γραμμή, ακόμα και να αντικαταστήσει σώματα κατά το δοκούν.
- εξορθολογίζοντας τις θερμοκρασίες των δωματίων εγκαθιστώντας θερμοστατικές κεφαλές (το προτείνουμε ανεπιφύλακτα καθώς αποτελεί τον πλέον οικονομικό τρόπο να έχετε θερμική άνεση και οικονομία χρημάτων, οικονομία χρημάτων που δεν θα είχε εάν χρησιμοποιούσε ωρομέτρηση).

Ως αντιπαραβολή, στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μετριέται με πιστοποιημένη μετρητική συσκευή (ρολόι ΔΕΗ), ο  καταναλωτής πληρώνει για όση ενέργεια κατανάλωσε και επίσης έχει στη διάθεσή του διάφορους τρόπους να μειώσει την κατανάλωσή του εάν θέλει, χωρίς να κλείσει  τη γενική ασφάλεια του ρεύματος. Στην κατανάλωση της ενέργειας θέρμανσης, η οποία δεν μετριέται, αλλά απλά εκτιμάται με αγνώστου ποιότητας και πιστότητας ωρομετρητές, ο καταναλωτής έχει μόνο μια δυνατότητα για να μειώσει τη δαπάνη που πληρώνει: Να κλείσει συνολικά τη θέρμανση στο διαμέρισμά του.

Επιπλέον προτεινόμενες εργασίες της εγκατάστασης θερμιδομετρητών και θερμοστατικών κεφαλών για εύρυθμη λειτουργία της εγκατάστασης της κεντρικής θέρμανσης και για περαιτέρω οικονομίαarrow down

Αντιστάθμιση- Αντικατάσταση των ηλεκτροβαλβίδων και των παλαιών ηλεκτροβανών με νέες, όπου δεν θα υπάρχει περίπτωση να παραμένουν κολλημένες κλειστές ή (συνήθως) ανοικτές.

- Για την επίτευξη τού μέγιστου βαθμού οικονομίας προτείνεται η τοποθέτηση στο λεβητοστάσιο ελεγκτή θέρμανσης (αντιστάθμιση), ο οποίος ρυθμίζει τη θερμοκρασία του νερού που διαρρέει όλη την εγκατάσταση, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Η εξοικονόμηση ενέργειας που θα γίνει με την αντιστάθμιση φτάνει το 30%.

- Εφόσον δεν έχει ήδη το λεβητοστάσιο, αντικατάσταση τού παλαιού κυκλοφορητή με νεό τεχνολογίας inverter (ηλεκτρονικός κυκλοφορητής), ο οποίος επιτυγχάνει οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος και χαμηλό θόρυβο λειτουργίας εφόσον επιλεγεί σωστά. Προσφέρει οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου αφού δεν κυκλοφορεί συνεχώς το νερό αλλά μόνον όταν υπάρχει ζήτηση.

- Εγκατάσταση, εάν δεν υπάρχει, ανοδίου μαγνησίου σε κατάλληλο σημείο(α) στο δίκτυο (συνήθως στην επιστροφή τού λέβητα)

- Τοποθέτηση φίλτρου ή φίλτρων νερού και εξαεριστικών (ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης)

- Αντικατάστασης σωληνώσεων ή (επανα)μόνωσή τους.

 
Πατήστε εδώ για να κλείσει το αναδυόμενο κείμενοarrow down
 

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η αντικατάσταση των ωρομετρητών με θερμιδομετρητές, πέραν του ότι είναι σχεδόν επιβεβλημένη από την κείμενη νομοθεσία και από τα πολλά πλεονεκτήματα που προαναφέρθηκαν, δεν απαιτεί την τροποποίηση τού κανονισμού της πολυκατοικίας, καθώς δεν αλλάζουν οι συντελεστές γενικών βαρών, κεντρικής θέρμανσης κλπ των κοινοχρήστων δαπανών, το μόνο που αλλάζει είναι το καταγραφικό όργανο και φυσικά ο μαθηματικός τύπος αφού αλλάζουν τώρα οι μονάδες μέτρησης kWh (ενέργεια) αντί ωρών.

Τέτοιου είδους δαπάνες (συστημάτων αυτοματισμού) επιδοτούνται από το πρόγραμμα τού «ΕΣΠΑ» “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”.

Γιατί να μας επιλέξετε

why_choose_us

Ενεργειακή Αναβάθμιση

3d-Balkendiagramm - Energiesparen

Αυτονομία και Οικονομία στη Θέρμανση του σπιτιού σας

Κεφαλή Θερμοστατικήpig-bank-with-twenty-euros-isolated-on-white-background

Επικοινωνία

 Δ. Κυριακού 9,  Κηφισιά, 14562 

 Τηλ/Fax: 2106233889    

 Κιν: 6977151195,  6977056595

 Email: solutions@energyneers.gr

Facebook
Twitter