Αντλίες Θερμότητας

Split sanitary hot water heatpump

Η αντλία θερμότητας τείνει να χρησιμοποιείται ως μέσο θέρμανσης ή/και ψύξης όλο και περισσότερο. Σε τι διαφέρει όμως από τους συμβατικούς τρόπους θέρμανσης και τι την κάνει τόσο οικονομική κατά την χρήση της;

Οι συμβατικοί τρόποι θέρμανσης στηρίζονται στην καύση ενός καυσίμου, άμεσα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) ή έμμεσα (λιγνίτη για ηλεκτρισμό). Ο μέγιστος βαθμός απόδοσης όλων αυτών των καυστήρων/συσκευών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση να μας αποδώσουν σε θερμική ενέργεια ακριβώς το ποσό που θα καταναλώσουμε και θα κληθούμε να πληρώσουμε.

Η αντλία θερμότητας από την άλλη μεριά λειτουργεί όπως ένα κλιματιστικό (το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τοπική αντλία θερμότητας), δηλαδή εκμεταλλεύεται την θερμότητα του εξωτερικού αέρα (ή του εδάφους) και με την συμπίεση ενός αερίου κατορθώνει να έχει βαθμό απόδοσης έως και 5. Δηλαδή, για έναν τυπικό μέσο βαθμό απόδοσης (COP) 3, πληρώνουμε 1kWh και η αντλία θερμότητας μας αποδίδει 3kWh. Για παράδειγμα, θα θέλαμε ακριβώς τα τριπλάσια χρήματα για να ζεστάνουμε τον ίδιο χώρο με μία σόμπα ή την ίδια ποσότητα νερού με έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνο αντί με μια αντλία θερμότητας.

Υπάρχουν πολλών ειδών αντλίες θερμότητας: για θέρμανση τού νερού χρήσεως και της κεντρικής θέρμανσης, με παράλληλη ψυκτική λειτουργία (Fan Coils απαραίτητα), με εκμετάλλευση της θερμοκρασίας τού αέρα ή του εδάφους. Ουσιαστικά δηλαδή αντικαθιστούν τον καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης και προσφέρουν ασυναγώνιστη οικονομία χρήσης. Η οικονομία που παρέχουν έχει πιστοποιηθεί από πολλούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου και τού ΕΜΠ. (Συγκριτική μελέτη συστημάτων θέρμανσης ΕΜΠ)

Εκτός από το χαμηλό κόστος χρήσης, το οποίο μπορεί να φτάσει και το 1/3 του αντιστοίχου κόστους θέρμανσης με πετρέλαιο, η αντλία θερμότητας μπορεί επίσης να προσφέρει αυτονομία για το διαμέρισμά σας, όπως ακριβώς ο επιτοίχιος λέβητας αερίου. Παράλληλα, η συντήρηση που απαιτείται είναι ελάχιστη συγκριτικά με τους καυστήρες, επομένως και το κόστος συντήρησης είναι μηδαμινό. Βέβαια θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι για την εγκατάσταση της αντλίας θερμότητας, θα πρέπει να συναινέσει η πολυκατοικία εάν απαιτούνται εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους (πχ στο κολλεκτέρ) για την εγκατάσταση των ατομικών συστημάτων θέρμανσης, αν και συνήθως δεν προκύπτει θέμα.

Το μόνο μειονέκτημα που παρουσιάζουν οι αντλίες θερμότητας για την θέρμανση μιας οικίας ή ενός διαμερίσματος, είναι το υψηλό κόστος αρχικής επένδυσης που απαιτούν, το οποίο για μια μέση κατοικία κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 7.000€. Ακριβώς επειδή η επένδυση είναι ακριβή, είναι απαραίτητο για την σωστή επιλογή της κατάλληλης αντλίας θερμότητας να εξετάζεται η κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να καλύπτονται κάποια κριτήρια, όπως:

  • Τα ενεργειακά φορτία και οι χρήσεις που θα πρέπει να καλυφθούν (ηλεκτρολογική υποδομή)
  • Το εύρος των θερμοκρασιών λειτουργίας
  • Ο χώρος και ο τρόπος εγκατάστασης

Η επιλογή της κατάλληλης αντλίας θερμότητας λοιπόν, είναι αναμφίβολα αντικείμενο μελέτης για έναν μηχανολόγο μηχανικό. Γι’ αυτό το λόγο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας ώστε να καλυφθούν αποδοτικά και οικονομικά οι ανάγκες σας.

 

Mη ξεχνάτε ότι η εγκατάσταση ή η αντικατάσταση τού συστήματος θέρμανσης καλύπτεται με επιχορήγηση και άτοκο δάνειο από το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον”. Ειδικά για τις αντλίες θερμότητας που είναι ΑΠΕ, η επιχορήγηση φτάνει μέχρι τις 15.000€.

Γιατί να μας επιλέξετε

why_choose_us

Ενεργειακή Αναβάθμιση

3d-Balkendiagramm - Energiesparen

Αυτονομία και Οικονομία στη Θέρμανση του σπιτιού σας

Κεφαλή Θερμοστατικήpig-bank-with-twenty-euros-isolated-on-white-background

Επικοινωνία

 Δ. Κυριακού 9,  Κηφισιά, 14562 

 Τηλ/Fax: 2106233889    

 Κιν: 6977151195,  6977056595

 Email: solutions@energyneers.gr

Facebook
Twitter