Συστήματα Θέρμανσης

heating

Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης και παράλληλα ακριβού πετρελαίου, το θέμα της θέρμανσης απασχολεί όλο και περισσότερους συμπολίτες μας. Επομένως είναι σημαντικό να γίνει σωστή επιλογή ή αντικατάσταση τού ήδη υπάρχοντος συστήματος θέρμανσης.

Η επικέντρωσή μας ως Energyneers είναι στα πλέον οικονομικά συστήματα θέρμανσης που αφορούν ένα τυπικό κτήριο σε αστικό περιβάλλον, γι’ αυτό και δεν κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στους καυστήρες pellet ή σε γεωθερμικά συστήματα. Επίσης στοχεύουμε σε αλλαγές που θα κάνουν πιο αποδοτική τη θέρμανσή σας, σε θέματα αυτονομίας και οικονομίας, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά το σπίτι σας.

Εστιάζουμε λοιπόν σε επιτοίχιους λέβητες αερίου, σε αντλίες θερμότητας και εφόσον είστε ένοικος διαμερίσματος σε πολυκατοικία που δεν σκέφτεται να αλλάξει το καύσιμο τού κεντρικού συστήματος θέρμανσης, σε συστήματα αυτονομίας τα οποία προσφέρουν και μεγάλο βαθμό οικονομίας. Αυτή η εστίαση μόνο τυχαία δεν είναι και φυσικά δεν στηρίζεται σε προώθηση συγκεκριμένων προϊόντων, αλλά ως μηχανικοί οφείλουμε να υποστηρίζουμε τα πλέον οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα θέρμανσης. Επίσης δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τα συστήματα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘ), όπου παρόλο που το αρχικό κόστος της επένδυσης είναι αρκετά υψηλό, θα αποτελούν σίγουρα στο άμεσο μέλλον μια αξιόπιστη και συμφέρουσα λύση θέρμανσης, καθώς και τα Ενεργειακά Τζάκια (http://engineeringissues.wordpress.com), τα οποία είναι από τα πλέον οικονομικά συστήματα θέρμανσης (προσοχή, να μην συγχέεται το ενεργειακό τζάκι με το συμβατικό ανοικτού τύπου).


Λίγα λόγια για την επιλογή τού κατάλληλου συστήματος θέρμανσηςarrow down

Εν συντομία τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για τα περισσότερα συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούνται στον αστικό ιστό της Ελλάδας:

  • Η αντλία θερμότητας έχει μακράν το μικρότερο κόστος λειτουργίας (50-70% κάτω τού πετρελαίου) και για καινούργιες κατασκευές αποτελεί την ιδανική λύση στη θέρμανση, ειδικά όταν συνδυαστεί με ενδοδάπεδιο σύστημα θέρμανσης. Μόνο μειονέκτημα το αρχικό κόστος, όπου για ένα τυπικό σπίτι ξεπερνά τις 4.000€.
  • Το φυσικό αέριο (και το υγραέριο σε αντίστοιχο βαθμό) αποτελεί την πιο οικονομική λύση σε εύρος 5ετίας, ιδιαίτερα σε περίπτωση αντικατάστασης τού υπάρχοντος καυστήρα πετρελαίου. Κοινώς εάν χρησιμοποιείται πετρέλαιο ενώ έχετε πρόσβαση σε φυσικό αέριο, ξοδεύετε 30-40% περισσότερα για τη θέρμανση για να γλυτώσετε μια μικρή σχετικά αρχική επένδυση.
  • Το απλό τζάκι (ανοικτού τύπου) δεν ενδείκνυται για θέρμανση, αφού ο βαθμός απόδοσης είναι περίπου 10-20% (λόγω απωλειών θερμότητας από την καμινάδα).
  • Το ενεργειακό τζάκι από την άλλη μεριά αποτελεί καλή ενεργειακά λύση, συνδυάζοντας τη θαλπωρή που προσφέρει το τζάκι με βαθμό απόδοσης μέχρι 85% και φτηνό καύσιμο, με τσουχτερό αρχικό κόστος βέβαια για να καλύψει όλο το σπίτι.
  • Η θέρμανση με συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό, πλην των κλιματιστικών, καλό θα είναι να αποφεύγονται, καθώς είναι η χειρότερη λύση από άποψη προσφερόμενης ενέργειας προς το κόστος λειτουργίας. Ως πλεονέκτημα, ότι μπορούν να θερμάνουν μόνο τον χώρο που χρειάζεστε και το χαμηλό αρχικό κόστος.
  • Τα κλιματιστικά με συντελεστές απόδοσης ψύξης και θέρμανσης άνω του 3 (τεχνολογίας inverter), τα οποία αποδίδουν πολλαπλάσια ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν, με παρόμοιο τρόπο αυτού της αντλίας θερμότητας, αποτελούν μια καλή λύση για να ζεστάνετε τον χώρο που έχετε ανάγκη, αλλά είναι ιδανικά να χρησιμοποιούνται επικουρικά της κεντρικής θέρμανσης και όχι να την αντικαθιστούν, λόγω κακής ποιότητας θέρμανσης (μειώνουν τη σχετική υγρασία τού αέρα).

Περισσότερα στην τελευταία συγκριτική μελέτη συστημάτων θέρμανσης τού ΕΜΠ.

Σας εφιστούμε επίσης την προσοχή σε διάφορες “πατέντες  πρωτοποριακών και μηδαμινού κόστους” συστημάτων θέρμανσης (όπως ακριβώς είχε πλασαριστεί πριν μερικά χρόνια ο λέβητας ιόντων), τα οποία εγγίζουν το αεικίνητο, καταστρατηγώντας θεμελιώδεις νόμους μηχανικής και φυσικής.

Σε κάθε περίπτωση, πριν αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για τη θέρμανσή σας, ενημερωθείτε πρώτα από αρμόδιους και υπεύθυνους επαγγελματίες. Δεν είναι σπάνιο να δαπανούνται χρήματα από ιδιοκτήτες οι οποίοι τελικά βρέθηκαν να μη θερμαίνονται σωστά ή να πληρώνουν περισσότερα χρήματα σε σχέση με το προηγούμενο σύστημά τους.

Πατήστε εδώ για να κλείσει το αναδυόμενο κείμενοarrow down

 

Σε περίπτωση αναβάθμισης υπάρχοντος σπιτιού, μη ξεχνάτε ότι όλα τα παραπάνω καλύπτονται με επιχορήγηση και άτοκο δάνειο από το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον”:

Συστήματα Αυτονομίας

Επιτοίχιοι Λέβητες Αερίου

Αντλίες Θερμότητας

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο κανονισμός κοινοχρήστων μιας πολυκατοικίας πρέπει να προσαρμόζεται στις εξελίξεις και να επικαιροποιείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως έγινε με τον Ν.3175/03 (ΦΕΚ Τομ Α 207/29 Αυγ. 2003) όπου για την εξοικονόμηση ενεργείας εισήχθη στο Π.Δ. 420/1987 το άρθρο 9 που προβλέπει δυνατότητα άρδην τροποποίησης του κανονισμού της πολυκατοικίας με απλή πλειοψηφία (50% +1), αφού μπορεί με αυτή την πλειοψηφία να θερμανθούν ένα ή περισσότερα διαμερίσματα με ατομικούς λέβητες αερίου και να αποσυνδεθούν από το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης.

Γιατί να μας επιλέξετε

why_choose_us

Ενεργειακή Αναβάθμιση

3d-Balkendiagramm - Energiesparen

Αυτονομία και Οικονομία στη Θέρμανση του σπιτιού σας

Κεφαλή Θερμοστατικήpig-bank-with-twenty-euros-isolated-on-white-background

Επικοινωνία

 Δ. Κυριακού 9,  Κηφισιά, 14562 

 Τηλ/Fax: 2106233889    

 Κιν: 6977151195,  6977056595

 Email: solutions@energyneers.gr

Facebook
Twitter