Κουφώματα

window profileΤα κουφώματα έχουν πολλαπλό ρόλο στην ενεργειακή συμπεριφορά ενός κτηρίου. Πέρα από τον συντελεστή θερμοπερατότητας τους ο οποίος έχει μεγάλη σημασία στις απώλειες του κελύφους σε ζέστη το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι, καίρια σημασία εμφανίζει η αεροστεγανότητα και υδατοστεγανότητα τους.

Η κακή υδατοστεγανότητα έχει ως αποτέλεσμα είσοδο νερού και υδρατμών από τον εξωτερικό αέρα και προκαλεί προβλήματα υγρασιών στην κατασκευή. Η αεροστεγανότητα πάλι ενός κουφώματος παίζει διπλό ρόλο στην συμπεριφορά του κελύφους. Όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μειώνει την είσοδο ψυχρού αέρα το χειμώνα και θερμού το καλοκαίρι με προφανή ενεργειακά αποτελέσματα, μπορεί όμως την ίδια στιγμή σε ένα κτήριο με ελλειπή ή κακώς μελετημένη και τοποθετημένη μόνωση να προκαλέσει προβλήματα υγρασιών στους τοίχους.

Επιπλέον τα κουφώματα παρουσιάζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ηχομονωτική επάρκεια ενός κτηρίου. Ταυτόχρονα έχει πολύ μεγάλη σημασία η αίσθηση ασφάλειας αλλά και άνεσης που αυτά προσφέρουν στους χρήστες τού εκάστοτε κτηρίου.

Γιατί να αλλάξω κουφώματα;arrow down

Τα κουφώματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κατασκευή επηρεάζοντας την θερμομονωτική και ηχομονωτική ικανότητα τού κελύφους και την αεροστεγανότητα και υδατοστεγανότητα της κατασκευής.

Τα παλαιά κουφώματα μπορούν να υποβαθμίσουν πολύ σημαντικά ένα κτήριο και από άποψη:
• Ενεργειακή (αποτελούν την ιδανική θερμογέφυρα από όπου χάνονται μεγάλα ποσά θερμότητας)
• Αισθήματος άνεσης στη χρήση (οπτική, ακουστική, θερμική άνεση)
• Ασφάλειας

Έτσι παρεμβαίνοντας είτε με αλλαγή υαλοπινάκων, είτε με αλλαγή κουφωμάτων, μπορούμε να βελτιώσουμε όλες τις παραπάνω παραμέτρους.
Τέλος, ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα παλαιό κούφωμα, με συντελεστή θερμοπερατότητας U>5W/m2K, λειτουργεί ως θερμογέφυρα σε έναν παλαιό τοίχο χωρίς μόνωση (U~2, 5W/m2K), πόσο μάλλον σε έναν μονωμένο τοίχο με U<1W/m2K.

Πατήστε εδώ για να κλείσει το αναδυόμενο κείμενοarrow down

Σήμερα υπάρχουν στην αγορά πάρα πολλές επιλογές όσον αφορά τα κουφώματα με πολλές δυνατότητες συνδιασμού πλαισίου-υαλοπινάκων. Η σωστή επιλογή τόσο του υλικού όσο και των χαρακτηριστικών τού τύπου που θα επιλεγεί, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή αποδοτικότητα του κτηρίου και χρήζει μεγάλης προσοχής και επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης μέσω κουφωμάτων:
• Αντικατάσταση υαλοπινάκων με ενεργειακά αποδοτικότερους (διπλούς, τριπλούς, ειδικούς υαλοπίνακες).
• Επισκευή και εξυγείανση περιοχών συναρμογής κουφωμάτων με την τοιχοποιία.
• Προσθήκη δεύτερου κουφώματος.
• Αντικατάσταση κουφωμάτων με ενεργειακά αποδοτικότερα.

Τι να προσέξω στην επιλογή κουφωμάτων;arrow down

Σήμερα υπάρχει τεράστιο πλήθος επιλογών υλικών και συστημάτων που αφορούν τα κουφώματα.

Για μία σωστή επιλογή πρέπει να συνυπολογιστούν:
• Η χρήση του κτηρίου.
• Τα χαρακτηριστικά του υπόλοιπου κελύφους
• Ιδιαίτερες απαιτήσεις των χρηστών (πχ αυξημένη ασφάλεια, αυξημένη ηχομόνωση, αυξημένη ανακλαστικότητα υαλοπινάκων κτλ)

Ειδικά σε υπάρχοντα κτήρια οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται ιδιαίτερα μελετημένα για να μην εμφανιστούν προβλήματα (πχ υγρασίες λόγω πολύ μεγάλης αεροστεγανότητας σε κέλυφος προβληματικά μονωμένο ή μη σωστή χρήση των ηλιακών κερδών κτλ).
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για μια σωστή μελέτη και μία σωστή κατασκευή.

Πατήστε εδώ για να κλείσει το αναδυόμενο κείμενοarrow down

Γιατί να μας επιλέξετε

why_choose_us

Ενεργειακή Αναβάθμιση

3d-Balkendiagramm - Energiesparen

Αυτονομία και Οικονομία στη Θέρμανση του σπιτιού σας

Κεφαλή Θερμοστατικήpig-bank-with-twenty-euros-isolated-on-white-background

Επικοινωνία

 Δ. Κυριακού 9,  Κηφισιά, 14562 

 Τηλ/Fax: 2106233889    

 Κιν: 6977151195,  6977056595

 Email: solutions@energyneers.gr

Facebook
Twitter