Συμβουλές Εξοικονόμησης Ενέργειας

save money

Απλές συμβουλές και μικρά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε ενέργεια και επομένως χρήματα. Μάθετε τι πρέπει να προσέξετε για ό,τι αφορά τη θέρμανση, τη θερμική μόνωση, το ζεστό νερό χρήσης και τον αερισμό του χώρου σας, ώστε να κρατηθούν οι δαπάνες της ενέργειας σας όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Συμβουλές για επιτακτικές και ριζικές παρεμβάσεις:

  1. *Αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης με νέου πιο αποδοτικού και οικονομικού τύπου (π.χ. αντλία θερμότητας, καυστήρα πέλλετ), κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση του κόστους λειτουργίας μέχρι και 50%, με εκτιμώμενο χρόνο απόσβεσης τα 2-3 χρόνια. Αν και θα πρέπει να επενδύσετε χρήματα, μόνο ένα σύγχρονο σύστημα θέρμανσης μειώνει μακροπρόθεσμα και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τα έξοδα των δαπανών θέρμανσης.
  2. Η συστηματική συντήρηση του λέβητα και του καυστήρα, που πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη χρήσης από ειδικευμένο τεχνικό, εξασφαλίζει την καλή απόδοση της εγκατάστασης, που σημαίνει εξοικονόμηση καυσίμου, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλή ρύπανση.
  3. Αποφυγή όσο γίνεται της χρήσης ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων ή αερόθερμων (τα air conditions είναι έως και 3 φορές οικονομικότερα, παρόλο που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό), παρά μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Η τιμή τού ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ υψηλότερη από την τιμή των ρευστών καυσίμων, επομένως είναι προτιμητέες οι  θερμάστρες ρευστών καυσίμων.
  4. *Τοποθέτηση αυτοματισμών θέρμανσης (θερμοστατικές κεφαλές, θερμιδομέτρηση κλπ). Οι αυτοματισμοί αυτοί μπορούν να σας παρέχουν οικονομία στη θέρμανση αλλά και αυτονομία. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε εσείς να ρυθμίζετε το πόσο θα πληρώνετε, ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.
  5. *Αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με σύγχρονα θερμοδιακοπής ή έστω αλουμινίου με διπλό υαλοπίνακα. Αν τα παράθυρα και οι πόρτες σας δεν είναι στεγανά ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες θερμότητας.
  6. *Τοποθέτηση Θερμομόνωσης, στην πρόσοψη και στην οροφή της οικίας σας. Η μόνωση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία στην εξοικονόμηση ενέργειας, με οικονομία που μπορεί να φθάσει και το 40%

*Εάν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε τοποθέτηση αυτοματισμών θέρμανσης, μόνωσης ή/και αντικατάσταση τού συστήματος θέρμανσης και των κουφωμάτων (παράθυρα ή/και εξώπορτα), μην ξεχάσετε να ελέγξετε το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”.

 

Απλά κόλπα με μηδαμινό ή μικρό κόστος:

- Δεν υπάρχει λόγος ένα δωμάτιο να αεριστεί πάνω από 10 λεπτά. 5 λεπτά συνήθως είναι αρκετά τον χειμώνα και κατά το δυνατόν να προτιμάται το μεσημέρι ως ώρα αερισμού.

- Εκμεταλλευτείτε τον ήλιο, αφήστε εάν είναι δυνατό ανοικτές τις κουρτίνες κατά την διάρκεια της ημέρας. Όσο ο ήλιος μπαίνει μέσα στο δωμάτιο, είναι σαν να λειτουργεί μία μικρή σόμπα.

- Μη μπλοκάρετε το καλοριφέρ με έπιπλα ή κουρτίνες, καθώς αυτό προκαλεί πρόβλημα στην κυκλοφορία του θερμού ρεύματος και έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση.

- Μια επιπρόσθετη απλή θερμομόνωση τού τοίχου πίσω από το καλοριφέρ (θερμομονωτικές πλάκες ή αλουμινόχαρτο), αυξάνει αισθητά την απόδοση τού σώματος αλλά παράλληλα μειώνει και τον χρόνο που απαιτείται για να ζεσταθεί ο χώρος.

- Οι συχνές αυξομειώσεις τού θερμοστάτη (και επομένως η διακοπτόμενη λειτουργία καυστήρα) αυξάνουν το κόστος λειτουργίας. Όταν βγαίνουμε έξω για λίγες ώρες, ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 16oC. Έτσι δεν γίνεται άσκοπη σπατάλη ενέργειας για να ξαναζεσταίνουμε το νερό στον λέβητα από χαμηλή θερμοκρασία.

- Κλείνουμε τα καλοριφέρ στα δωμάτια που δεν χρησιμοποιούμε και διατηρούμε κλειστές τις πόρτες των συγκεκριμένων δωματίων.

- Εξαερώνουμε τα σώματα τουλάχιστον κάθε φθινόπωρο (και πιο συχνά εφόσον είναι παλιό το δίκτυο). Ο αέρας που παγιδεύεται στα σώματα εμποδίζει το ζεστό νερό να κυκλοφορεί και το σώμα υπολειτουργεί.

- Για την ορθή λειτουργία των Θερμοστατικών Κεφαλών (οικονομικά και πρακτικά επιτακτική η χρήση τους σε περίπτωση αυτονομίας και θερμιδομέτρησης):
• Ένας βαθμός χαμηλότερης θερμοκρασίας χώρου έχει σαν αποτέλεσμα 5-7% περίπου χαμηλότερη κατανάλωση.
• Προτιμήστε να εξορθολογήσετε τις θερμοκρασίες κάθε δωματίου. Προτείνεται βάσει της εμπειρίας μας χαμηλή θερμοκρασία για κουζίνα και υπνοδωμάτια (18oC) και υψηλότερη για το σαλόνι (20oC) και τα λουτρά (22oC)
• Μην αφήνετε ένα δωμάτιο για πολύ ώρα κάτω από τους 16oC για να το ξαναζεστάνετε στην κανονική θερμοκρασία (20-21oC).
• Κατά τον αερισμό, να κλείνετε τελείως την θερμοστατική κεφαλή.

- Εξοικονόμηση ζεστού νερού χρήσης: Πολλοί λανθασμένα θεωρούν αμελητέα την ενέργεια που δαπανάται κατά τη θέρμανση του νερού, είτε αυτό γίνεται μέσω καυστήρα, είτε μέσω θερμοσιφώνου (άκρως ενεργοβόρο και δαπανηρό), τη στιγμή που αυτή μπορεί να φτάσει και το 30% της ετήσιας δαπανούμενης ενέργειας για τη θέρμανση. Γι’ αυτό καλό θα ήταν, εφόσον δεν είναι δυνατό να τοποθετηθεί ηλιακός θερμοσίφωνας (δες “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”), να στοχεύσετε στη μειωμένη κατανάλωση τού νερού χρήσης, χρησιμοποιώντας ειδικές στρόφιγγες εξοικονόμησης νερού, π.χ. στις κεφαλές των ντους.

Γιατί να μας επιλέξετε

why_choose_us

Ενεργειακή Αναβάθμιση

3d-Balkendiagramm - Energiesparen

Αυτονομία και Οικονομία στη Θέρμανση του σπιτιού σας

Κεφαλή Θερμοστατικήpig-bank-with-twenty-euros-isolated-on-white-background

Επικοινωνία

 Δ. Κυριακού 9,  Κηφισιά, 14562 

 Τηλ/Fax: 2106233889    

 Κιν: 6977151195,  6977056595

 Email: solutions@energyneers.gr

Facebook
Twitter