Ηλιακοί Θερμοσίφωνες

Untitled-1-379x325-custom

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ελλάδα και όχι αδίκως, καθώς με τη χρήση του μειώνεται δραματικά το κόστος θέρμανσης τού Ζεστού Νερού Χρήσης (ΖΝΧ). Το κόστος αυτό δυστυχώς πολλοί το αμελούν ή το θεωρούν μικρό, αλλά μπορεί να φτάσει και το 1/5 του συνολικού κόστους για τη θέρμανση τού σπιτιού. Ειδικά για τις περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ηλεκτρικός θερμοσίφωνας ή λέβητας κεντρικής θέρμανσης για το ΖΝΧ (διακοπτόμενη λειτουργία λέβητα), το κόστος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Για το μέσο σπίτι, το ετήσιο κόστος για ΖΝΧ με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα ή/και λέβητα είναι 150-200€, οπότε η απόσβεση για την αγορά και την εγκατάσταση ενός συμβατικού ηλιακού θερμοσίφωνα (εάν δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη εργασία κατά την εγκατάσταση) γίνεται σε 5-10 χρόνια, ενώ με τη χρήση τού προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” μπορεί να επιτευχθεί και σε 2-3 χρόνια. Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι παράλληλα με την οικονομία σε χρήματα, με τη χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα συνεισφέρουμε σημαντικά και στην προστασία τού περιβάλλοντος, αφού μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα είχαμε κατά τη θέρμανση τού ΖΝΧ με χρήση ρευστού καυσίμου ή ηλεκτρισμού (λιγνίτης).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση τού λέβητα της κεντρικής θέρμανσης (πετρελαίου ή αερίου) για την παραγωγή ΖΝΧ, είναι ελάχιστα πιο οικονομική (ενδέχεται και να είναι ακριβότερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) από την χρήση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Μόνο ίσως με τους ατομικούς λέβητες τα πράματα είναι κάπως καλύτερα. Γι’ αυτό μην επαναπαύεστε εάν δεν χρησιμοποιείτε αποκλειστικά ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, ο ηλιακός είναι επένδυση για οικονομία και άνεση.

Εφόσον κάνετε το δύσκολο αλλά σωστό από κάθε άποψη βήμα και αποφασίσετε να κάνετε την επένδυση για την εγκατάσταση ενός ηλιακού θερμοσίφωνα, μπορείτε παρακάτω να δείτε κάποια απλά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή και να βελτιστοποιήσουν την επένδυσή σας:


Συμβουλές επιλογής και εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα:arrow down

Επιλογή:

- Από τα 3 κύρια είδη συλλεκτών, προτιμήστε τον επιλεκτικό τύπο. Προσφέρει καλύτερη απόδοση (20-30%), ιδιαίτερα κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες από τον απλού (μαύρου) τύπου και το κόστος του είναι μόλις λίγες δεκάδες ευρώ μεγαλύτερο. Οι συλλέκτες κενού από την άλλη, μπορεί να λειτουργούν καλύτερα σε συνθήκες συννεφιάς, όμως είναι κατά πολύ ακριβότεροι τού επιλεκτικού τύπου και γι’ αυτό δεν προτείνονται συνήθως για την χώρα μας.

-Για την χωρητικότητα του δοχείου, η διεθνής πρακτική συνιστά 40 λίτρα ανά άτομο, αν και για μια κατοικία 2 ατόμων, το ελάχιστο που προτείνεται είναι δοχείο 120 λίτρων.  Αντίστοιχα για την επιφάνεια των συλλεκτών, εφόσον αναφερόμαστε για την Ελλάδα, συνιστάται μια αναλογία 65 λίτρων δοχείου για 1 τμ συλλέκτη ή μεγαλύτερη (ποτέ μικρότερη). Το δοχείο τού ηλιακού θερμοσίφωνα επίσης προτιμήστε να είναι τριπλής ενέργειας, ώστε κατά τους χειμερινούς μήνες να έχετε οποιαδήποτε στιγμή ΖΝΧ χωρίς να χρειαστεί να λειτουργήσει η ενεργοβόρα ηλεκτρική αντίσταση, αλλά αντιθέτως να εκμεταλλεύεστε το ζεστό νερό από τα καλοριφέρ (εφόσον το επιτρέπει η υποδομή).

- Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την αγορά τού ηλιακού θερμοσίφωνα στις προδιαγραφές του (CE, ISO, ΕΛΟΤ). Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, καλό θα είναι να υπάρχει τουλάχιστον: εσωτερική προστασία τού δοχείου με ειδική επίστρωση υάλωσης DURO GLASS, καθοδική προστασία του λέβητα με ράβδους μαγνησίου, μόνωση από διογκωμένη οικολογική πολυουρεθάνη πάχους τουλάχιστον 40mm, συντελεστή απορροφητικότητας α=95% ή μεγαλύτερο, συντελεστή εκπομπής ε=4% ή μικρότερο και τουλάχιστον 5 χρόνια γραπτή εγγύηση.

Εγκατάσταση

- Η εγκατάσταση τού ηλιακού θερμοσίφωνα γενικά αποτελεί μια απλή και γρήγορη διαδικασία που συνήθως αναλαμβάνει ένας υδραυλικός ή/και ένας ηλεκτρολόγος. Όμως στην περίπτωση που η ταράτσα έχει μόνωση, θα πρέπει να κατασκευάζεται ειδική βάση (συνήθως από μπετόν) και να τοποθετείται πάνω σε αυτήν ο ηλιακός. Έτσι δεν καταστρέφεται η μόνωση, παρόλο που πολλοί ενδέχεται να σας συμβουλέψουν ότι με λίγες τρύπες που θα μπαλωθούν με μονωτικό υλικό δεν παθαίνει κάτι (τις περισσότερες φορές δεν είναι ότι δεν γνωρίζουν, αλλά ότι προσπαθούν να αποφύγουν επιπρόσθετες εργασίες και να μειώσουν το κόστος). Η αλήθεια θα φανεί μερικούς μήνες αργότερα, στην οροφή του σπιτιού σας ή του διαμερίσματος κάτω από την ταράτσα, και τότε θα είναι ήδη αργά. Επειδή σίγουρα δεν θα θέλετε να έχετε ανεπαρκή μόνωση ή ακόμα χειρότερα προστριβές με τους ενοίκους τις πολυκατοικίας, καλό θα ήταν σε περίπτωση ύπαρξης μόνωσης στην ταράτσα, να κατασκεάζεται η ειδική βάση η οποία κυμαίνεται στα 100-200€.

- Σε περίπτωση τοποθέτησης κυκλοφορητή στο σύστημα τού ηλιακού θερμοσίφωνα (όταν το δοχείο είναι χαμηλότερα των συλλεκτών), προσέξτε πάντα να γίνεται εγκατάσταση  διαφορικού θερμοστάτη (για αυτόματη λειτουργία μόνον όταν η θερμοκρασία τού νερού στον συλλέκτη είναι μεγαλύτερη της θερμοκρασίας τού νερού στο κάτω μέρος της δεξαμενής) και βαλβίδας αντεπιστροφής (για προστασία από αντιστροφή της ροής κατά την διάρκεια της νύχτας). Ακόμη να πούμε ότι τοποθέτηση κυκλοφορητή σε περίπτωση εξωτερικών σωληνώσεων δικτύου δεν προτείνεται.

- Μην αμελείτε τη συντήρηση τού ηλιακού θερμοσίφωνα, κάθε 3-4 χρόνια. Όπως κάθε ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση το απαιτεί, έτσι και εδώ, μπορεί να έχετε ΖΝΧ και χωρίς συντήρηση, όμως η απόδοση θα είναι μειωμένη. Παράλληλα η ζωή τού ηλιακού που κυμαίνεται από 12 έως 20 χρόνια, ενδέχεται με σωστή συντήρηση να ξεπεράσει κατά πολύ αυτά τα όρια.

- Μπορεί όλοι να τοποθετούν τους ηλιακούς με νότιο προσανατολισμό και με γωνία συλλεκτών τις 45 μοίρες, όμως αυτό ισχύει στη γενική περίπτωση που το σπίτι κατοικείται όλο το χρόνο, με στόχο να εκμεταλλευτούμε κυρίως τον ήλιο τον χειμώνα. Η διεθνής πρακτική συνιστά γωνία συλλεκτών που εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος (38 μοίρες για την Αθήνα) και την περίοδο χρήσης, 10-15 μοίρες για μεγαλύτερη απόδοση τον χειμώνα και 10-15 μοίρες μικρότερη για το καλοκαίρι. Δηλαδή για ένα εξοχικό σπίτι προτείνεται η τοποθέτηση των συλλεκτών στις 30 μοίρες.

Λόγω όλων των παραπάνω παραμέτρων που ενδέχεται να επηρεάσουν την επιλογή σας και τον τρόπο εγκατάστασης τού ηλιακού θερμοσίφωνά σας, καλό θα ήταν να ζητάτε και τη γνώμη ενός μηχανικού.

Πατήστε εδώ για να κλείσει το αναδυόμενο κείμενοarrow down

 

Γιατί να μας επιλέξετε

why_choose_us

Ενεργειακή Αναβάθμιση

3d-Balkendiagramm - Energiesparen

Αυτονομία και Οικονομία στη Θέρμανση του σπιτιού σας

Κεφαλή Θερμοστατικήpig-bank-with-twenty-euros-isolated-on-white-background

Επικοινωνία

 Δ. Κυριακού 9,  Κηφισιά, 14562 

 Τηλ/Fax: 2106233889    

 Κιν: 6977151195,  6977056595

 Email: solutions@energyneers.gr

Facebook
Twitter